22 Temmuz 2014 Salı

OOKLA - Speed Test



Birçoğumuz hızı severiz. Bu durumun hormonal nedenli bazı açıklamaları var tabi araştırıp okursunuz. Bir de bu hızın kendisinden çok, ölçülmüş değerini sevme durumu vardır ki işte o kısmı çok acayip. Spor bir arabayı gördüğümüzde hemen sorarız ya hani; "Kaç yapıyo?", "290", "Offff"... Bak görmedin, binmedin, gitmedin sadece rakamını duydun arkadaş nasıl yaşadın o hazzı. Uçakta, trende akılları kemiren, çılgınlar gibi merak edilen o soru "Kaçla gidiyoruz acaba?".

İnternet kullanımında da durum pek farklı değil. En hızlısı benim olsun, çuval çuval kilobitler, megabitler bana gelsin istenir hep. Kendimizinkinden çok diğerlerininkini merak ederiz. "Seninki kaç Megabit?" İşte böyle durumlarda size sunulan paket özellikleri üzerinden değil de size ulaşan gerçek veriler üzerinden bir karşılaştırmayı anında yapabilirsiniz. Özellikle 3G dünyasında savaşlar çok daha büyüktür. "Turkcell kral yaa", "Vodafone taş, taş", "Avea ucuz ama canavar" gibi muhabbetleri bir kenara koyup icraatı görebilirsiniz. 


Tek yapmanız gereken "Begin Test" butonuna basarak testi başlatmak. Uygulama, hesaplama yapabileceği en iyi sunucuyu otomatik olarak bulur, ping atar ve hem download (indirme) hem de upload (yükleme) hızlarınızı hesaplar. Bu arada uygulamayı hem iOS hem de Android cihazlar için bulabilirsiniz. 


Alt kısımda bulunan sonuçlar sekmesinden daha önceki ölçümlerinizin listesini görebilirsiniz. Ayrıca bu listeyi bağlantı tipine, tarihe, indirme hızına, yükleme hızına ve ping süresine göre sıralayabilirsiniz. 


Ayarlar sekmesi altında ölçüm sonucunuzu Mbps yerine kB/s olarak değiştirebilirsiniz. Her ne kadar en uygun olan sunucu otomatik olarak seçilse de siz kendiniz de bu sunucuyu elle değiştirebilirsiniz. "Change Your Server" dediğinizde size bir sunucu listesi görüntüleyecektir. Seçiminizi o listeden yapabilirsiniz. Bir de ücretsiz uygulamaların olmazsa olmazlarından olan reklamsız sürümü isterseniz satın alabilirsiniz.


Test sonucunuzun hava atılabilir derecede olduğunu düşünüyorsanız çeşitli mecralarda paylaşabilirsiniz.

Olmuş 
  • Kullanılabilirlik
  • Test sonucuna güvenilirlik
  • Hem 3G hem de Wifi test imkanı
Olmamış
  • Art arda yapılan ölçümlerde sapmaların artması
Coşkun GÜL


Devamını oku...

18 Temmuz 2014 Cuma

Foto&Not Kilit


Hepimizin zaman zaman telefonunda bulunan bazı fotoğrafları veya notları saklama ihtiyacı olmuştur. Nedenini çeşitlendirebiliriz, o yüzden çok girmeyeceğim detayına. Herkesin nedeni kendine kalsın. Ben burada olur da hani ihtiyacınız olur diye anlatıyorum size. Hadi en masum nedeni sizin için ben bulayım. Banka hesap bilgilerinizi sürekli unuttuğunuz için kullanıyor olabilirsiniz mesela.

"Foto&Not Kilit" adında bir uygulama. Yani diyor ki; fotoğraflarınızı, notlarınızı kilit altında güvende tutarım. Nasıl tutarım? Kendi belirleyeceğin bir PIN kodun olur, ben de verilerini AES 256-bit şifreleme algoritması ve iOS key chain ile şifreler güvenli bir yerde saklarım. Her açmak istediğinde de PIN kodunu sorarım. Şimdi burada güven konusu devreye giriyor hemen. Bir kere verilerinizi şifre altında tutmak istiyorsanız 3.parti bir uygulama kullanmak zorundasınız. Çünkü iOS cihazınız temel özelliklerinde size böyle bir hizmet sunmuyor. Peki kullanalım ama hangisine güvenelim? Kendi sunucularına kopyalayıp, saklamadığını nasıl bilelim? Eğer sadece son kullanıcıysanız bilemeyeceksiniz ama ben bir şekilde uygulamanın her adımını log'larım, giden-gelen bir veri trafiği var mıdır incelerim diyorsanız içiniz rahat edebilir. Aksi halde de bir nebze olsun AppStore testlerinden geçmiş olduğuna güvenin (Her ne kadar nasıl bir test senaryosu uyguladıklarını bilmesek de). Ben de uzun bir süre güvensizlik nedeniyle bu kategorideki uygulamaları kullanmadım, özellikle yurt dışı menşeli uygulamalardan uzak durdum. Ta ki sevdiğim bir dostum bu uygulamayı yapana kadar. Bugün gönül rahatlığıyla tavsiye edebilmemin nedeni de budur.  Yani ürün temiz.


Uygulamayı her açtığınızda bir PIN sayfası sizi karşılayacaktır. Daha önceden belirlediğiniz 4 haneli PIN ile giriş yapmanız gerekiyor. Deneme sayısı yok. Belki 5 deneme sayısı koyup bir süreliğine girişi kilitlemek bir alternatif olabilirdi. Fakat her yanlış girdiğinizde sizi bekleyen hoş bir sürpriz var.

                  

Ön kamera, telefonunuzu kurcalayan farelerin fotoğrafını çekecektir. Hem de hiç farkettirmeden. Doğru giriş yaptığınızda da size bir bilgilendirme yapıp her yanlış PIN için bir fotoğraf gösterecektir. Sevdim, ince düşünülmüş. Ha bir de uygulamanın adı "Foto&Not Kilit" ama o üstte yazan "Pripho" da neyin nesi derseniz hiç bir fikrim yok. Belki de göbek adıdır.

                           

Not yazmakla başlayalım işe. Üst bölümden notunuzu tanımlayacak bir ikon seçiyoruz. Liste ekranında ayırt edilebilirlik adına yararlı olmuş. Geriye bir başlık, bir de içerik kalıyor yazmamız gereken. Fakat tam içeriği yazmaya başlarken bir uyarı alıyorsunuz. Ücretsiz sürüm için karakter sınırını aşıyorsunuz diyor. Saydım 31 karakter. Evet sadece 31 karakter. Bu konuda aşırı bir cimrilik olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. En azından bir notu tam olarak yazmayı isterdim. İkinci bir not açmak istediğimde yine satarsın tam versiyonu. Zaten öyle yüksek bir ödeme de istenmiyor. 1,99 TL. Fakat bir nokta gözden kaçmış. Notun başlık alanında herhangi bir karakter sınırı yok. Yani ben tüm notlarımı ayrı ayrı başlıklar halinde istediğim sayıda kaydedebilirim. Suistimal edilmemesi adına aynı karakter sınırı başlık metni için de uygulanmalı.

                   

Fotoğraf ekleme işlemini galeriden seçerek veya o an çekim yaparak gerçekleştirebiliyoruz. Burada da ücretsiz sürüm için bir sınır söz konusu. Toplamda 3 fotoğraf eklemenize izin veriyor. Fakat ekran görüntüsüne dikkat ederseniz 5 fotoğraf eklemeyi başardım. Nasıl olduğunu burada açıklayıp geliştirici dostumuzun sorunu ortadan kaldırmasına fırsat verelim. Senaryo çok basit; önce üst sınıra ulaşmamak için sadece 2 fotoğraf seçerek ekliyoruz, ardından 3 fotoğraf daha ekliyoruz. Seçim ekranındaki 3 fotoğraf sınırı sayının daha fazla olmasına izin vermiyor. Maximum 5'e ulaşabildim. Tabi ki tam sürümle sınırsız sayıda ekleme yapabilirsiniz. Bu arada eklediğiniz gizli fotoğrafları ana galerinizden silmeyi unutmayın! Dilediğiniz zaman tekrar ana galerinize gönderebilirsiniz fotoğraflarınızı.

                        

Yatay kullanımda genel olarak sorun var. Bu tarz kullanımlar için bir tasarım iyileştirmesi yapılabilir veya yatay kullanıma kapatılarak sorunsuz olan dikey kullanıma zorlanabilir.




Ayarlar sayfamızda bir dizi işlem sunuyor uygulama bize. Burada asıl dikkatimizi vereceğimiz nokta "Sahte Pini Etkinleştir" ayarı. Nedir bu? Tam bir kurnazlık ürünüdür bu. Senden korkulur ayarıdır. Sahte PIN'i etkinleştirdiğinizde size sahte bir hesap yaratır ve farklı bir içerik daha oluşturmanıza izin verir. Yani PIN'inizi söylemek zorunda kaldığınız bir durumda asıl hesapta var olan içeriğe bağlı olarak hayatınızı kurtarabilir :) Sahte hesabı açarak çiçek, böcek resimlerinden oluşan bir galeri görücüye çıkarılabilir. 

Son tahlilde, uygulama rakiplerine üstünlük sağlayabilecek ince nüktelere sahip ve görevini layıkıyla yerine getiriyor. Ürünün sahibi Uğur KILIÇ 'a teşekkür ediyor, uygulamalarının devamını bekliyoruz.

Olmuş

  • Güvenilirlik
  • Yanlış PIN fotoğrafı
  • Sahte PIN
Olmamış
  • PIN deneme sayısı eksikliği
  • Ücretsiz sürüm cimriliği
  • Yatay kullanım

Coşkun GÜL

  

Devamını oku...

16 Temmuz 2014 Çarşamba

Egg Fight


Bakmayın adının "Egg Fight" olduğuna, aslında yerli yapım güzide oyunlarımızdan bir tanesi olmuş kendisi. Biraz dış pazarda tutunabilme ihtiyacı, biraz da "Bizim Türkler yapamıyo yea" ön yargısının download sayısına etkisini azaltabilmek amaçlı olduğunu düşünerek isim konusuna çok takılmadım. 

Temel mantığı basit olan uygulamaların komplike uygulamalar karşısında nasıl daha fazla başarı sağladığına hepimiz şahidiz. Kimileri minimalistlikle örtüştürüyor bu durumu, kimileri de daha hayatın içinden yorumluyor, "öyle çok karışık olunca sevmiyorum." diyor. Bana göre temelde ikiye ayrılan oyun grupları vardır; "Kafa Dağıtan" ve "Kafa Yordurtan" oyunlar. Bu konuyu başka bir yazıda kimin, neden, hangisine ihtiyaç duyduğunu belirterek açıklarım belki. Örnekler falan da veririm hem iyi olur. Biz yeniden dönelim konumuza, bu oyun tam anlamıyla kafa dağıtan kategorisinin bir elemanıdır. Temeli, hepimize genlerimizde gömülü gelen "Yumurta Tokuşturma" oyununa dayanmaktadır. Biraz hayal gücü, biraz da yaratıcılığın bir araya gelmesiyle sonuç renkli olmuş. Tümüyle Türkçe bir içerik sunuyor oyun bize, seslendirmeler ve anonslar da dahil. Zaten eğlenceli dokunuşlardan birisi de bu. Öldün, bittin şeklinde değil de "aha kafası yarıldı" tadında. Ayrıca İngilizce içeriği de opsiyonel olarak sunmuşlar.



Öyle aldım yumurtayı vurdum kafasına oyunu değil tabi ki. Kendi içinde küçük stratejiler yürütmenizi bekliyor sizden. Yumurtanın zayıf ve güçlü noktalarını öğrenip en can alıcı noktasına kafayı gömmeyi hedeflemek gerek. Hele ki arkanı dönmeyi aklına bile getirme, yoksa aklını alırlar.


Grafikleri başarılı buldum. Yumurtalara yaklaşım yaratıcı olmuş, sahnelerine emek harcanmış, efektler kavgayı zenginleştirmiş. Bazen kendini fazla kaptırınca çılgınlar gibi savaştığını falan zannediyorsun. Öldürme hırsı kaplıyor hücrelerini. Neyse bunlar iyi şeyler değil. Yaşattığı bu hisse eksi puan verdim :)  Belki sahne sayısı biraz daha fazla olabilirmiş bir de.


Yumurtaların hepsi aynı değil. Değişik türlere ait gruplanmış yumurtalar var; tavuktur, ördektir, efendime söyleyim bukalemundur.. Yumurtalarını geliştirebiliyorsun. Yeterli level'a ulaştığında cebinde paran varsa alıyorsun daha iyisini yumurtanın. Böyle böyle hayvanın da türünü değiştiriyorsun zamanla. Bir de cebinde hakiki parası olanlar var ki onlar ne level bekliyor ne de dövüş. Basıyor parayı alıyor baykuş yumurtasını, sonra daha 3. level'daki çömez gelip kafanı deliyor. O kısmı hakikaten olmamış. Yani tamam buradan gelir sağlamayı hedefleyeceksin tabi, ona sözümüz yok ama biraz kriterlerin olsun arkadaş. Şu seviyeye ulaş ondan sonra satayım sana falan de, hadi diyene en güçlü yumurtayı satma ki oyunun tadı kaçmasın. Parayı veren düdüğü çalmasın.

Bu arada dövüşler online oluyor. Karşınızda herhangi bir level'dan herhangi bir yumurta türüne sahip rakip çıkabiliyor. Ara sıra dayak yenebilir sıkıntı olmaz :) 


Görevler veriliyor level atlamanız için. Çok fazla zorlamıyor, bir level'a takıp sinir krizleri geçirttirmiyor, tatlı geçişler yaptırıyor. Aynı anda 2 görev sunup hangisini yaparsan onla atlatıyor bir seviye yukarı sizi. Ama yumurtaların dövüşme süreleri var onu sevmedim. Dünyanın masrafını etmiş yumurta almışım, vay efendim bunun şimdi süresi doldu, ya bekleyeceksin ya da 2 tane bişey vereceksin. Vermeyince de 40. level'a gelmişsin tavuk yumurtasıyla dövüşüyorsun. O olmamış. Bir de rastgele bir rakip ile oynamanın haricinde arkadaşınla yüz yüze oynama seçeneği var. Birkaç kez denedim bulamadım arkadaşımı. Yeri gelmişken söyleyeyim, oyun şu an sadece iOS'ta (iPhone, iPad) mevcut. Planlarında Android var mıdır? Onu da ilerleyen günlerde göreceğiz.    


Süper güçler var, yumurtanın çeşidine göre değişiyor. Akıllıca kullanırsanız ciddi zararlar verebilirsiniz karşıya. Ben iki çeşidini görebildim henüz ama bir kere karşıma mahallenin zengin çocuğu denk gelmişti sanırım, yukarıda bahsettiğim o 3. level'daki baykuş yumurtalı çocuk. Değişik süper güçler denedi üzerimde karanlık falan yapıyordu ortalığı, sonra aydınlandığında ölmüş oluyordum :(


Herkese örnek olmasını ümit ettiğim bir info sayfası bulunuyor oyunun. A'dan Z'ye emeği geçmiş herkesin adına yer vermişler burada. Bir uygulamanın en büyük emekçileri olan yazılımcıların, tasarımcıların ve daha nicelerinin görünmez kahraman olduğu bugünlerde onları görünür kılmışlar. Gripati Oyun Stüdyosuna teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.

Olmuş
  • Senaryo
  • Kurgu
  • Grafikler
  • Seslendirmeler

Olmamış
  • Parayı verip düdüğü çalmalar
  • Yumurta sürelerini bekletmeler
Coşkun GÜL



Devamını oku...