Hepimizin zaman zaman telefonunda bulunan bazı fotoğrafları veya notları saklama ihtiyacı olmuştur. Nedenini çeşitlendirebiliriz, o yüzden çok girmeyeceğim detayına. Herkesin nedeni kendine kalsın. Ben burada olur da hani ihtiyacınız olur diye anlatıyorum size. Hadi en masum nedeni sizin için ben bulayım. Banka hesap bilgilerinizi sürekli unuttuğunuz için kullanıyor olabilirsiniz mesela.
"Foto&Not Kilit" adında bir uygulama. Yani diyor ki; fotoğraflarınızı, notlarınızı kilit altında güvende tutarım. Nasıl tutarım? Kendi belirleyeceğin bir PIN kodun olur, ben de verilerini AES 256-bit şifreleme algoritması ve iOS key chain ile şifreler güvenli bir yerde saklarım. Her açmak istediğinde de PIN kodunu sorarım. Şimdi burada güven konusu devreye giriyor hemen. Bir kere verilerinizi şifre altında tutmak istiyorsanız 3.parti bir uygulama kullanmak zorundasınız. Çünkü iOS cihazınız temel özelliklerinde size böyle bir hizmet sunmuyor. Peki kullanalım ama hangisine güvenelim? Kendi sunucularına kopyalayıp, saklamadığını nasıl bilelim? Eğer sadece son kullanıcıysanız bilemeyeceksiniz ama ben bir şekilde uygulamanın her adımını log'larım, giden-gelen bir veri trafiği var mıdır incelerim diyorsanız içiniz rahat edebilir. Aksi halde de bir nebze olsun AppStore testlerinden geçmiş olduğuna güvenin (Her ne kadar nasıl bir test senaryosu uyguladıklarını bilmesek de). Ben de uzun bir süre güvensizlik nedeniyle bu kategorideki uygulamaları kullanmadım, özellikle yurt dışı menşeli uygulamalardan uzak durdum. Ta ki sevdiğim bir dostum bu uygulamayı yapana kadar. Bugün gönül rahatlığıyla tavsiye edebilmemin nedeni de budur. Yani ürün temiz.
Uygulamayı her açtığınızda bir PIN sayfası sizi karşılayacaktır. Daha önceden belirlediğiniz 4 haneli PIN ile giriş yapmanız gerekiyor. Deneme sayısı yok. Belki 5 deneme sayısı koyup bir süreliğine girişi kilitlemek bir alternatif olabilirdi. Fakat her yanlış girdiğinizde sizi bekleyen hoş bir sürpriz var.
Ön kamera, telefonunuzu kurcalayan farelerin fotoğrafını çekecektir. Hem de hiç farkettirmeden. Doğru giriş yaptığınızda da size bir bilgilendirme yapıp her yanlış PIN için bir fotoğraf gösterecektir. Sevdim, ince düşünülmüş. Ha bir de uygulamanın adı "Foto&Not Kilit" ama o üstte yazan "Pripho" da neyin nesi derseniz hiç bir fikrim yok. Belki de göbek adıdır.
Not yazmakla başlayalım işe. Üst bölümden notunuzu tanımlayacak bir ikon seçiyoruz. Liste ekranında ayırt edilebilirlik adına yararlı olmuş. Geriye bir başlık, bir de içerik kalıyor yazmamız gereken. Fakat tam içeriği yazmaya başlarken bir uyarı alıyorsunuz. Ücretsiz sürüm için karakter sınırını aşıyorsunuz diyor. Saydım 31 karakter. Evet sadece 31 karakter. Bu konuda aşırı bir cimrilik olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. En azından bir notu tam olarak yazmayı isterdim. İkinci bir not açmak istediğimde yine satarsın tam versiyonu. Zaten öyle yüksek bir ödeme de istenmiyor. 1,99 TL. Fakat bir nokta gözden kaçmış. Notun başlık alanında herhangi bir karakter sınırı yok. Yani ben tüm notlarımı ayrı ayrı başlıklar halinde istediğim sayıda kaydedebilirim. Suistimal edilmemesi adına aynı karakter sınırı başlık metni için de uygulanmalı.
Fotoğraf ekleme işlemini galeriden seçerek veya o an çekim yaparak gerçekleştirebiliyoruz. Burada da ücretsiz sürüm için bir sınır söz konusu. Toplamda 3 fotoğraf eklemenize izin veriyor. Fakat ekran görüntüsüne dikkat ederseniz 5 fotoğraf eklemeyi başardım. Nasıl olduğunu burada açıklayıp geliştirici dostumuzun sorunu ortadan kaldırmasına fırsat verelim. Senaryo çok basit; önce üst sınıra ulaşmamak için sadece 2 fotoğraf seçerek ekliyoruz, ardından 3 fotoğraf daha ekliyoruz. Seçim ekranındaki 3 fotoğraf sınırı sayının daha fazla olmasına izin vermiyor. Maximum 5'e ulaşabildim. Tabi ki tam sürümle sınırsız sayıda ekleme yapabilirsiniz. Bu arada eklediğiniz gizli fotoğrafları ana galerinizden silmeyi unutmayın! Dilediğiniz zaman tekrar ana galerinize gönderebilirsiniz fotoğraflarınızı.
Yatay kullanımda genel olarak sorun var. Bu tarz kullanımlar için bir tasarım iyileştirmesi yapılabilir veya yatay kullanıma kapatılarak sorunsuz olan dikey kullanıma zorlanabilir.
Ayarlar sayfamızda bir dizi işlem sunuyor uygulama bize. Burada asıl dikkatimizi vereceğimiz nokta "Sahte Pini Etkinleştir" ayarı. Nedir bu? Tam bir kurnazlık ürünüdür bu. Senden korkulur ayarıdır. Sahte PIN'i etkinleştirdiğinizde size sahte bir hesap yaratır ve farklı bir içerik daha oluşturmanıza izin verir. Yani PIN'inizi söylemek zorunda kaldığınız bir durumda asıl hesapta var olan içeriğe bağlı olarak hayatınızı kurtarabilir :) Sahte hesabı açarak çiçek, böcek resimlerinden oluşan bir galeri görücüye çıkarılabilir.
Son tahlilde, uygulama rakiplerine üstünlük sağlayabilecek ince nüktelere sahip ve görevini layıkıyla yerine getiriyor. Ürünün sahibi Uğur KILIÇ 'a teşekkür ediyor, uygulamalarının devamını bekliyoruz.
Olmuş
Olmuş
- Güvenilirlik
- Yanlış PIN fotoğrafı
- Sahte PIN
Olmamış
- PIN deneme sayısı eksikliği
- Ücretsiz sürüm cimriliği
- Yatay kullanım
Coşkun GÜL
Epey ise yarar bir uygulama, Turk yapimi olmasi da sevindiriyor. Yatay donmesi vs. bence cok da sorun degil :)
YanıtlaSil